Top Homes

A carbon-neutral worktop for a sustainable house that connects indoors and outdoors

Diàfan Arquitectura

11

Location

Colònia de Sant Pere, Mallorca

Material

Dekton

Application

Worktop

Thickness

12 mm

Architecture/Design

Diàfan Arquitectura

Colour

Domoos in matt finish

End date

2020

A house in the shape of overlapping boxes

‘GT House is an experiment in infusing outdoor living, making the outdoors part of the indoors and vice versa,’ says Diàfan Arquitectura. This Balearic studio, known for its bright, open and sustainable building designs, has conceived this project in the form of boxes: a white box on the ground floor and another box covered purely with wood just above it.

‘The entire wooden covering of the first floor volume and the sliding shutters are made of pinewood slats, all of which are of different dimensions and randomly distributed, so that no pattern is visible. The slats are spaced a few millimetres apart to allow air to pass through, thus becoming a reinterpretation of traditional Mallorcan shutters. In this way, it also acts as a ventilated façade, providing additional thermal insulation,’ they continue.

Wood, the key feature

Both the interior and exterior of this house located in Colònia de Sant Pere (Mallorca) stand out for their formal simplicity of neutral tones and the reduced use of materials. Wood is, of course, the most prominent material among them. ‘It is a living, natural material that ages like life and the occupants of the home,’ assures the studio.

In fact, it is this material that allows for the integration of the interior and exterior thanks to the sliding panels that adorn the façade of the house. They serve to protect from the sun, provide privacy or, when open, connect the interior with the garden, making normally private spaces, such as the living room or the kitchen, completely exposed, as if they were a large porch. This idea is reinforced by the use of the same flooring in all spaces to provide continuity.

10
6
4
3 (1)

Dekton sustainable worktop, the perfect complement

The main living space of this unique home consists of a living room, a dining room and a kitchen. According to Diàfan Arquitectura, the kitchen is considered ‘a piece of furniture’, stating that it is ‘a pure black volume formed by a line of tall units and a volume in the centre’. Furthermore, a wooden bar gently placed just above the island brings the right warmth to the space and integrates it into the house as a whole.

Along with this bar, the Dekton Domoos worktop in graphite black and matt finish creates a refined, sober and elegant look. Naturally, for such a sustainable project, the ultra-compact Dekton surface was chosen not only for its exceptional aesthetic properties and superior performance (including very high resistance to scratches and stains, as well as heat and fire), but also because it is a carbon neutral product throughout its life cycle.

5
9

This UN recognition confirms the good practices of the Cosentino Group in terms of environmental management. This has been achieved through the application of best available techniques and process optimisation, leading to greater energy and resource efficiency, the use of renewable electricity and sustainable mobility policies. In addition, the emissions produced are offset by investment in projects aimed at reducing greenhouse gas emissions.

Thanks to solutions such as wood cladding, the use of panels to blend the interior and the exterior, the choice of a Dekton worktop and the installation of solar panels and rainwater harvesting cisterns, the cosy GT House is a fully sustainable home.

Cosentino's materials used in this project

Domoos-dektonpng-136x136

Domoos

DEKTON

Related case studies

A luxurious facade for the Bruno Cucinelli flagship store in Chicago

Image number 15 of the current section of A sculptural chair inspired by Michelangelo's David in Cosentino UK

A sculptural chair inspired by Michelangelo’s David

Image number 16 of the current section of Silestone, selected for the worktop of the Hyatt Regency’s demanding dining room for its extraordinary hygienic capabilities in Cosentino UK

Silestone, selected for the worktop of the Hyatt Regency’s demanding dining room for its extraordinary hygienic capabilities

Image number 17 of the current section of A modern and energy efficient home thanks to Cosentino’s surfaces in Cosentino UK

A modern and energy efficient home thanks to Cosentino’s surfaces

Image number 18 of the current section of A Mediterranean-inspired facade thanks to Dekton in Cosentino UK

A Mediterranean-inspired facade thanks to Dekton

Image number 19 of the current section of Dekton, the premium finish of choice for a brand-new, innovative conference and event centre in Northern Ireland in Cosentino UK

Dekton, the premium finish of choice for a brand-new, innovative conference and event centre in Northern Ireland

Image number 20 of the current section of The Water House Project, sustainable haute cuisine in a stylish and relaxed atmosphere in which Dekton Rem stands out in Cosentino UK

The Water House Project, sustainable haute cuisine in a stylish and relaxed atmosphere in which Dekton Rem stands out

Image number 21 of the current section of Functional homes that blend in with their surroundings thanks to Dekton and Silestone in Cosentino UK

Functional homes that blend in with their surroundings thanks to Dekton and Silestone

Image number 22 of the current section of A slice of Dekton in the Big Apple in Cosentino UK

A slice of Dekton in the Big Apple

Image number 23 of the current section of A worktop featuring an elegant Italian touch and the best performance for the renowned complex of The Circle in Cosentino UK

A worktop featuring an elegant Italian touch and the best performance for the renowned complex of The Circle