Select your location
Internacional - Inglés

Dekton ozdobą restauracji w centrum Paryża

Case studies, Projekty

Dekton odgrywa główną rolę w tej nowej restauracji w centrum Paryża. Powierzchnie, łączące najlepsze właściwości techniczne z estetyką były doskonałym wyborem dla Axela Cornu i Gabriela Verret; architektów z COVE studio.

©Damien Boisson-Berçu

Podczas realizacji projektu, zlokalizowanego w byłym szpitalu Laennec w Paryżu, pojawiły się dwa główne wyzwania: przywrócenie pokoju do dawnej wielkości i zapewnienie użytkownikom możliwie największej liczby różnych konfiguracji.

“Wybraliśmy matową biel Zenith ze względu na jej mineralny wygląd, który nadaje elegancji i faktury oraz idealnie pasuje do jasnego dębu, który wybraliśmy dla większości mebli w tej przestrzeni. Co więcej, jego odporność na zużycie i zmiany temperatury oraz łatwość czyszczenia sprawiają, że ten materiał jest szczególnie odpowiedni do przykrycia stołów i lad w restauracji.” – Cornu i Verret

Zaprojektowano tu cztery unikalne aranżacje – duży stół, otwarty plan, wnęki i biblioteka. W ten sposób użytkownicy mogą cieszyć się przestrzenią samodzielnie, w parach lub w grupie, zjeść lunch lub zorganizować bardziej formalne spotkanie.

©Damien Boisson-Berçu

Jasny odcień ultrakompaktowej powierzchni Dekton® od Cosentino poprawia i rozświetla przestrzeń. Zastosowany na blatach stolików w bistro (70 x 70 cm), na „stołach pływających” (stołach bez nóg) i wzdłuż recepcji o długości 11 m, materiał ten daje poczucie spokoju i minimalizmu w restauracji, w której odcienie bieli i drewno to dominujące kolory i materiały.

“Jakość wykończenia daje wizualne i dotykowe wrażenie kamienia naturalnego. Jego wysoka odporność na różne zastosowania związane z gotowaniem sprawia, że ​​jest to szczególnie odpowiednia opcja, jeśli chodzi o tworzenie tego typu projektów.” – Cornu i Verret

©Damien Boisson-Berçu

Oprócz wyrafinowanej estetyki, Dekton® gwarantuje wyjątkową higienę i trwałość dzięki podwyższonej odporności na promienie UV, zarysowania, zabrudzenia i szok termiczny, a także bardzo niskiej porowatości.

©Damien Boisson-Berçu

Project Details:

Architekci: Axel Cornu & Gabriel Verret, COVE Architectes

Lokalizacja: Rue de Sèvres, Paris

Rok zakończenia: 2018

Całkowita powierzchnia: 220 m²

Materiały: Zenith, Dekton® by Cosentino

Powierzchnia materiałów: około 20 m² materiału Dekton®


Previous article
Uyuni - nowy wymiar bieli