El Garaje

NOMOS arquitectos
Madrid, Spain

An automobile repair shop becomes a home where a sequence of parallel walls makes hallways unnecesary and is conducive to the crossing of paths

Image 15 of 20220428 NOMOS El Garaje 1 in El Garaje - Cosentino
Photos: © Luis Asín

The new home is designed as a connected collection of rooms: it has no corridor but relies on two central spaces housing the kitchen and the dining room, acting as the heart of the house. The house is an experiment of the possibilities of organizing a contemporary typology based on an additive system of rooms of similar proportions, where function does not dominate the design. The threshold space works as an anteroom to the kitchen.

Both energy saving and natural lighting determined the construction solutions applied, from partitions executed with ceramic bricks to replacing the industrial door with translucent glass blocks. In place of the old garage door, there is now a galvanized door in a blue frame and glass bricks. Two additional openings are inserted in the brick facade for additional light and ventilation. This palette of materials indicates what will happen on the inside.

Image 16 of 20220428 NOMOS El Garaje 2 in El Garaje - Cosentino
Image 17 of 20220428 NOMOS El Garaje 3.1 scaled in El Garaje - Cosentino
Image 18 of 20220428 NOMOS El Garaje 3.2 scaled in El Garaje - Cosentino
Image 19 of 20220428 NOMOS El Garaje 4 in El Garaje - Cosentino
Image 20 of 20220428 NOMOS El Garaje 5.1 scaled in El Garaje - Cosentino
Image 21 of 20220428 NOMOS El Garaje 5.2 scaled in El Garaje - Cosentino
Image 22 of 20220428 NOMOS El Garaje 6 in El Garaje - Cosentino
Image 23 of 20220428 NOMOS El Garaje 7 in El Garaje - Cosentino
Image 24 of 20220428 NOMOS El Garaje 8 in El Garaje - Cosentino
Image 25 of 20220428 NOMOS El Garaje 9 in El Garaje - Cosentino
Image 26 of 20220428 NOMOS El Garaje 10 in El Garaje - Cosentino

Professionals form

Do you need information or samples of any of our materials? Would you like to explore a Cosentino partnership?