Select your location
Internacional - Inglés

Atlanta-based Residential Project featuring Dekton Receives AIA’s Honor Award

News, Top Projects

Atlanta-based residential project, The Charles, which features Dekton on the building’s facade and floors, receives AIA Atlanta’s Residential Design Awards Honor Award.

The award program recognizes excellence in built work designed by AIA Atlanta members and architects registered in Georgia. The Honor Award denotes the highest designation. Winners were announced on March 18, 2021, during a virtual ceremony.

The Charles is the new residential project in Buckhead Village, one of the most attractive districts in Atlanta, Georgia. The new building opened its doors to the public in the spring of 2019 with its “Residence Collection,” comprising 57 apartments and penthouses, which have now almost all been sold.

One of the most interesting architectural details can be seen from afar: its enormous facade is covered with 1,115 m2 of Dekton Danae on the ground floor retail space and Dekton Domoos on the 22 residential floors. The architecture studio Lord, Aeck & Sargent chose this material after analyzing its versatility and resistance for the design, sharing, “When I visited Cosentino’s showroom in Coral Gables, I fell in love with the possibilities that Dekton could give the building.”

The 18-story tower features 56 luxury condominium units and ground-floor retail and office space. The design creates a singular image and living experience that changes by orientation and view, culminating in a signature staggered balcony profile on the Peachtree Rd. approach.

By creating seamless interior to exterior living, every unit is afforded spectacular skyline views of Buckhead, Midtown, and downtown Atlanta in multiple directions. The building re-thinks the very nature of luxury urban living on one of Atlanta’s most prominent sites.

The architect was looking for a material that would allow him to play around with dividing up the complex into different sizes and create a specific pattern for the building. Using Dekton, this was achieved on the retail floor, creating a unique design that is also technically interesting and leaves the studio’s imprint on the project.

The aesthetic was paramount in this project, which also needed a long-lasting material that was resistant to stains and potential graffiti and available in a wide range of colors. The decision to use Dekton in the two different finishes enabled the architects to play around with the complex’s dual purpose: retail and residential, keeping the whole building coherent.

For more information on this project, please visit:


Previous article
Cosentino Group Reports Strong Results in 2020 thanks to Sustainable Innovation, Digitalization and International Expansion